De begraafplaats Onze Lieve Vrouwe Kerkhof (in de volksmond de begraafplaats Utrechtseweg) ligt net buiten de stadskern van Amersfoort, aan de Utrechtseweg 30. Zij is omsloten door een monumentale muur. Zo is weinig te merken van de drukte van de stad en is er ruimte voor rust en bezinning.

De begraafplaats was oorspronkelijk bestemd voor de katholieken die behoorden tot de stadsparochies. Sinds het ontstaan van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort kunnen al haar parochianen, hun partners en gezinsleden én katholieken van buiten de gemeente Amersfoort hier worden begraven of bijgezet.

De begraafplaats dateert uit het begin van de 19e eeuw. De oudste plattegrond dateert uit 1818 en de eerste registratie van een overledene is van Petronella van Rossenberg, weduwe van Willem van den Klashorst, begraven op 5 januari 1822. De begraafplaats lag oorspronkelijk in het buitengebied van Amersfoort ‘richting Utrecht’. Doordat de stad rond 1900 begon uit te breiden, is de begraafplaats in het centrum van de stad komen te liggen. Oorspronkelijk stond er ook een grote kapel op het terrein; deze is in 1973 afgebroken. Nu herinnert alleen nog de kleine neogotische kapel met crucifix aan het oudste verleden. In 2011 werden een Maria-gedenkplek en een luidklok geplaatst.

Over de begraafplaats

Plaatsen

Er is op de verschillende grafvelden voldoende ruimte om een mooie plek uit te zoeken, in de zon, of onder het bladerdak van een oude boom.

Onderhoud

De begraafplaats wordt goed onderhouden door vrijwilligers en een hoveniersbedrijf. Zij gaat ‘s nachts op slot. Er is gereedschap voor het onderhoud van de graven aanwezig. Ook kan men gebruik maken van een kraan, emmers en gieters.

Urnentuin

In 2007 is de begraafplaats uitgebreid met een apart gelegen urnentuin, die de vorm van een druiventros heeft gekregen.

Bijzondere graven

Ieder graf is bijzonder, maar er zijn speciale graven, zoals het priestergraf bij de kapel, de grafkelders van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, enkele oorlogsgraven en de graven van woonwagenkampbewoners met hun grote en rijk versierde grafmonumenten.

As

As kan een plaats krijgen in een nis in de urnenmuur, in een urnengraf in bovengenoemde tuin of op het verstrooiveldje. Ook is het mogelijk een herinneringsplaatje te bestellen met de naam van iemand waarvan de as is verstrooid. Deze worden bevestigd op de muur bij de Maria-gedenkplek.

Zitbanken

Verspreid over de begraafplaats staan zitbanken, die gelegenheid bieden om te genieten van de rust, de oude bomen en de bijzondere plek.

Contact

Contactgegevens

Openingstijden:

Het kerkhof is dagelijks geopend van:

  • wintertijd: 8:00 – 18:00 uur
  • zomertijd: 8:00 – 20:00 uur