Introductie Onze Lieve Vrouwe Kerkhof

De begraafplaats Onze Lieve Vrouwe Kerkhof (in de volksmond de begraafplaats Utrechtseweg) ligt net buiten de stadskern van Amersfoort, aan de Utrechtseweg 28. Omsloten door een monumentale muur, is van de drukte van de stad op de begraafplaats niets te merken en is er ruimte voor rust en bezinning.

De begraafplaats dateert uit het begin van de 19e eeuw. De oudste plattegrond dateert uit 1818 en de eerste registratie van een overledene is van Petronella van Rossenberg, weduwe van Willem van den Klashorst, begraven op 5 januari 1822.
De begraafplaats lag oorspronkelijk in het buitengebied van Amersfoort ‘richting Utrecht’. Doordat de stad rond 1900 begon uit te breiden, is uiteindelijk dit kerkhof in het centrum van de stad komen te liggen. Oorspronkelijk stond er ook een kapel op de begraafplaats; deze is in 1973 afgebroken.
Naast het gewone onderhoud zijn er regelmatig renovatiewerken (o.a. de priesterkapel, het woonhuis en de muur) en nieuwe ontwikkelingen.
In 2007 is de begraafplaats uitgebreid met een urnentuin, waar ruimte is voor het bijzetten van urnen in het columbarium en in kleine urnenkelders.
In 2011 werden een Maria-gedenkplek en een luidklok geplaatst.

De begraafplaats is sinds de oprichting bestemd voor de katholieken die behoorden bij de parochies van Amersfoort. Sinds de fusie tot de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort kunnen alle hierbij aangesloten parochianen na hun overlijden een laatste rustplaats krijgen.

Ieder graf is bijzonder. maar er zijn speciale graven, zoals het priestergraf, de grafkelders van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort, enkele oorlogsgraven en de graven van vele woonwagenkampbewoners met hun grote en rijk versierde grafmonumenten.